Baustelle

Градба на Црквата

Почитувани ,благодарение на Вас и Вашите донации се повеќе напредува градбата на новата Црква. Во тек е иѕработка на фасада. Потоа надевајки се на Вашите донации ќе преминеме кон внатрешно уредување на Црквата.

Поставување на куполата

Дортмунд 26.09.2019г. Пред празникот „Воздвижение на чесниот Крст-Крстовден“ бевме удостоени и да на нашата Црква биде поставена куполата со св.Крст. Светило ,сведоштво за сите нас. Радувајте се и веселете се ,оставаме белег дека постоиме како верен народ ,чеда на светата македонска православна црква.

Активности околу новата Црква

Од идеја до реализација! Секоја радост е потполна кога е и заедничка.Така е и со новата Црква ,која благодарение на голем број на верници ,интензивно и успешно се гради.Во период од околу 2 и пол месеци стигнавме до фазата кров. Секоја цигла секој камен си има своја историја и дава белег и душа за сите …

Активности околу новата Црква Weiterlesen »

Бетонирање

Во слава на Бога  и по молитвите на светите браќа Кирил и Методиј,интензивно се одвива градбата на новата Црква.Стигнавме до фазата бетонирање на плочата,ископ на канализација за атмосферски води. На градилиштето се донесени и блокови и материјал за зидање,и наскоро ке почне и оваа фаза ,така што набргу нашето срце и душа преку убавата глетка …

Бетонирање Weiterlesen »

Освет на камен темелник

Каде и да живееме ние Македонците не забораваме кои сме и од каде сме . Во овој свет покрај телесните приоритети ние си ги знаеме и духовните потреби и било каде и да сме во светот своите корени и вера си ги  почитуваме.Од многуте населени места по целиот свет таков дел е и републиката Норт …

Освет на камен темелник Weiterlesen »